tisdag 12 januari 2010

Ett 1%-mål gör församlingen mer glokal

En församling i Svenska Kyrkan är en del av den världsvida Kristna Kyrkan. Med ett internationellt engagemang blir det mer tydligt. Med ett 1%-mål blir det konkret. Då bestämmer församlingens styrelse att minst 1% av tillgångarna ska delas med de som saknar vad vi har i överflöd.

Flera församlingar, många i Uppsala stift, har bestämt sig för ett 1%-mål. Nu senast är det Brunflo församling i Härnösands stift som tagit steget. Om det berättar Länstidningen och Östersunds-Posten.

En församling i Svenska Kyrkan har större frihet att använda tillgångarna än vad många politiker som låter sig röstas in i kyrkoråd och kyrkonämnder vet. Vad som kan och bör göras är lätt att ta reda på. Det är ingen svårighet att bli den mest påläste i församlingens styrelse, om man bara har viljan. I Brunnflo församling finns uppenbarligen viljan. På Härnösands stifts webbplats står det så här:



Idén att skänka bort en del av sina intäkter fick Börje Viklander efter ett besök i Uppsala stift.
– De har jobbat intensivt med detta. Jag hade nog inte gjort kopplingen att skänka en del av kyrkoavgiften bara för att jag jobbat internationellt, utan arbetet i Uppsala bidrog till att vi nu gör det.



Börje Viklander uppmanar andra församlingar att haka på dem och skänka en del av kyrkoavgiften till den internationella verksamheten.
Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar