måndag 11 januari 2010

En dansk kyrka för barn och ungdom

Det var i ett tv-program på Kunskapskanalen jag fick syn på Brorsons kyrka i Köpenhamn. Programmet heter Kärlekens bud, och är sevärt. Brorsons kyrkan är ligger i stadsdelen Norrebro och har sin inriktning på barn och ungdom.

Förra sommaren uppmärksammade några svenska medier att kyrkan tömdes av 100-tals poliser på de irakiska flyktingar som tagit skydd här. I danska medier var händelsen en riktigt stor nyhet. Författaren och läkaren Lars H Gustafsson bloggade om händelsen.

Just här i bloggposten är den ändå församlingens barn- och ungdomsarbete jag vill uppmärksamma. 1998 bestämdes att den 100 år gamla församlingskyrkan skulle bli en kyrka särskilt för barn och ungdomar. Prästen Per Ramdal fick uppdraget att leda den nya församlingen. I tv-programmet berättar han om Brorsonskyrkans Hiphop-gudstjänster. Istället en vanlig organist har den här församlingen en grupp musiker med keyboard, bas, trummor och en solist. Gruppen kompar psalmer och sånger i gudstjänsterna. Sista fredagen i månaden är det rockgudstjänst och då brukar man samla ett par hundra ungdomar. Per Ramdal talar själv om sin tjänst som ett drömjobb.

Vad tänker du som läser den här korta beskrivningen av en kyrka för barn och ungdom? Är det en god idé? Eller har du invändningar? Om du vet mer om Brorsons kyrka och kanske rent av besökt församlingen, berätta gärna om det. Välkommen att kommentera artikeln eller skriva till mig, Martin Garlöv martin.garlov@svenskakyrkan.se 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar