lördag 10 oktober 2009

Boknytt: Längta efter liv

Fredrik Modéus är präst i Svenska Kyrkan. I flera år var han kyrkoherde för Helgeands församling i Lund. Sedan några år är han tjänstledig från församlingstjänsten och tjänar Svenska Kyrkan som forskare. Och det han forskar på är församlingsutveckling. Nyligen kom han ut med boken Längta efter liv (Verbum).

2008 hade han samlat på sig 35 församlingar fördelade på Svenska Kyrkan tretton stift. Dem har han tittat närmare på. Han valde ut församlingar som hade samlat fler än vanligt till gudstjänst och hans bok bygger till stor del på vad engagerade medlemmar i Svenska Kyrkan anser om levande församlingsliv. Boken rymmer också Fredrik Modéus egna åsikter. Mixen gör boken läsvärd.
Boken bjuder på flera perspektiv och röster. Den har en inbyggd studiehandledning. Den framstår som höstens och vinterns mest angelägna bok för församlingar i Svenska Kyrkan.

Två begrepp som Fredrik Modéus användare ocj som gör boken särskilt intressant är äkthet (autenticitet) och genomskinlighet (transparens). Det äkta mötet låter sig inte placeras i fack, i en särskild bibelsyn eller fromhetstradition. Genomskinligheten är ett förhållningssätt till medmänniskor och världen som kan tillämpas av både ledare och medarbetare, som inte är könsbundet eller kopplat till ålder eller etnecitet.

Fredrik Modéus skriver:

I en tid då Svenska Kyrkan tycks osäker på sin identitet - och då behovet av arbete med ecklesiologiska (läran om kyrkan) frågor är stort - finns det en risk att man på alla nivåer förlorar sig i ett utåtriktat arbete genom vilket man försöker motivera sin existens. Behovet av inre samling, modet att göra det mest centrala och koncentrationen på just identiteten borde i stället stå högst på dagordningen.

Ett kapitel i boken ägnas åt mission. Fredrik Modéus använder begreppet "missionsorienterad folkkyrka". Och han skissar på ett intresseväckande sätt hur en sådan framtidsförsamling skulle se ut och arbeta.

Lyssnandets triangel, som en viktig sak för ledarskapet i församlingen, skriver Fredrik Modéus om i ett annat kapitel. En triangel av att lyssna till Gud, till sig själv och till andra människor.

I bokens tionde och sista kapitelmed titeln Vetekornets lag bjuder Fredrik Modéus på sex teser om församlingsväxt i Svenska Kyrkan.

Mer om boken här Köp den gärna hos Kulturbutik
Mer om Fredrik Modéus här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar