onsdag 29 december 2010

Svenska Kyrkan 2010 - en krönika

Kalenderåret går mot sitt slut när ett nytt kyrkoår fortfarande är ungt. Välkommen att vara med och bidra till en krönika om hela livet i Svenska Kyrkan 2010. Följ den här länken till Forum i communityn och nätverket Livet i Svenska Kyrkan.

Skriv kort eller långt, med eller utan egna länkar och bilder, om livet i din församling och ditt stift under året som gått. Vilka är händelserna du vill minnas? Vilka beslut var du med om att fatta? Vad var du engagerad i? Vilka människor mötte du? Bidra med det som visar på bredden och djupet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

  1. Någonstans mellan 50 000 och 60 000 personer utträder ur Svenska kyrkan år 2010 (högst rimlig prognos idag 29/12 2010). Är det så, att siffrorna ökar väsentligt när stora ansträngningar läggs på bråk mellan olika maktgrupperingar?

    I Skanör-Falsterbo (som exempel) verkar maktstriderna mest likna i Bananrepublik, i Växjö stift har en Biskop avgått under året, sedan han varit involverad i handgemäng på sitt stiftskansli. På nationell nivå har Ärkebiskopen gett generalsekreterare Lars Friedner sparken via sin kyrkostyrelse.

    Hur mycket har detta kostat i utköp, i år och sedan år 2000? Det sägs att minst 100 st. kyrkoherdar har köpts ut sedan dess. Är det värt att vara medlem om ens kyrkoavgift bl.a. går till sådana här onödiga kostnader...? (Nödvändiga utköp kanske i stunden, men med en annan organisation hade kanske många av utköpen inte behövts).

    SvaraRadera
  2. Pelle Svedberg, diakon i Kristinehamns församling bidrar till Svenska Kyrkans Årskrönika 2010. Han skriver:

    I Kristinehamns församling invigdes det kapell som varit på gång i tanken sedan 2003. Nämligen ett av de få kapell som folket tog med sig när de flyttade in till stan. Vid återinvigningen kom det så många att de som inte kom in fick lyssna till högtalare. Vid nattvardsfirandet gick man inte tillbaka till sin plats utan ut genom sido dörr och nya kommunikanter släpptes in. Se bilder www.kapellet.nu Kapellet är inte klart men kan användas. Skärgårdskapellet. Metodistkapell byggt 1895, stod tidigare vid Värmlands Säby, invid torpet Lötmossen. 2005 påbörjades nedmontering och huset flyttades till sin nuvarande plats, Svenska kyrkans sommarhem vid Picassoudden i Kristinehamn. Detta utfördes av föreningen Skärgårdskapellet. Återinvigt av biskop Esbjörn 20 juni 2010

    SvaraRadera
  3. I Uppsala samlades ett tusental människor i februari till Teologifestival http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=646874

    SvaraRadera
  4. När jag summerar 2010s goda ögonblick, minns jag med värme en höstdag i Lund, då vi inför en väns begravningsgudstjänst snurrade runt Lundadomen och letade parkeringsplats. Plötsligt reste sig en präst, som satt utanför pilgrimscentrum med sin dator, och sa: " Ni kan stå vid kyrkans hus. Det är krångligt att hitta dit. Jag ska visa er. " Hon hoppade in i vår bil, guidade oss, gick in i huset och hämtade ett p-tillstånd att sätta på rutan, log och försvann.Så lyste solen genom sorgen./ Anne Garlöv, Olaus Petri församling i Örebro

    SvaraRadera
  5. Den 17 april samlade Lunds stift till 1000 pilgrimers dag och många var de som vandrade längs gamla och nya leder mellan kyrkor i stiftet. Flera stora musikfester hölls under året. En var kyrkomusiksymposiet i Uppsala i oktober. I mars hölls en nationell gudstjänstfestival i Göteborg. I Sollentuna och Knivsta invigdes nya kyrkor. Ungdomssatsningar i Göteborg och Gävle gjorde avtryck. Nattkyrka startades i Ystad och Umeå. Kyrkans buss rullade i Karlstad och en buss köptes in av församlingen i Falun. Svenska Kyrkan fanns bland unga på musikfestivalerna Peace & Love i Borlänge och Way out west i Göteborg. Unga mötte unga i Kungsträdgården under UNG08. 35.000 ljus delades ut i Stockholms kollektivtrafik under Allhelgonahelgen och andra advent serverade församlingarna 900 liter oboy till dem som lyssnade på O helga natt i Örebro. Svenska Kyrkan var stor aktör på bokmässan i Göteborg. Tidningen Amos delades ut i miljoner i Boden, Borlänge Helsingborg, Jönköping mfl orter. Fasteinsamlingen till vatten gick bra. Sociala medier växte. Flera hundra grupper och sidor på Facebook handlar om Svenska Kyrkan. Flera församlingar twittrar.

    SvaraRadera
  6. Den nyinvigda kyrkan i Sollentuna har nog många fördelar, genom att den ligger nära tåget. Att den sen har råa betongväggar inomhus, och en utsmyckning à la Lars Wilks konstverk på Kullen - det är en annan sak. Sen är ju frågan vad Sollentuna församling har tänkt att göra med den gamla kyrkan som blivit överflödig? Risk för ekonomiska smällar i framtiden...?

    SvaraRadera