Nu närmar sig 2014, det år då de som föddes 1996 fyller 18 år och blir myndiga. Kyrkoherden Johan Blix är expert på kyrkobokföringsfrågor. I senaste numret av Svensk Kyrkotidning reder han ut begreppen. Han varnar för att missuppfattningar kan leda till fel insatser.
Johan Blix visar vilka barn och ungdomar som finns antecknade i kyrkböckerna och att de inte är medlemmar. Han vänder sig mot beskrivningen att det 2014 skulle vara 10.000-tals då myndiga 18-åringar som skulle förlora sin tillhörighet till Svenska Kyrkan.
Resonemanget bygger på okunskap. I tillhörighetsregistret finns dels tillhöriga (medlemmar) och dels andra som är “antecknade”. Att vara antecknad är en teknisk term som betyder att man får finnas i registret - utan att vara kyrkotillhörig (medlem). Det är en sak som datainspektionen -i sin godhet - medgivit för kyrkan.
Svenska Kyrkans ordning är att i medlemsregistret ha en bild av hela familjen där de vuxna är medlemmar, också de odöpta barnen. En anteckning om barnen finns kvar tills dess barnen blir 18 år, vuxna och myndiga.
Läs hela Johan Blix artikel och fundera över vad det han säger får för konsekvenser för församlingens doparbete. Vad blir skillnaden mellan punktinsatser och ett långsiktigt arbete? Vad blir skillnaden mellan att se på relationen mellan församlingen och hela familjen och på att bara fokusera på enskilda barn och ungdomar?
Om dopet på Svenska Kyrkans gemensamma webbsida.
Om medlemsvård på Svenska Kyrkans gemensamma webbsida.
Dopsajten skapad av Svenska Kyrkan Lunds stift.
Om debatt om dopet här på Livet i Svenska Kyrkan med länkar vidare.
Utträden vanligast i åldern 20-40 år, berättar Svenska Kyrkans analyschef Jonas Bromander för Svenska Kyrkans Tidning.
Kommentera gärna den här bloggposten. Reagera på Johan Blix artikel. Berätta hur din församling doparbetar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar