måndag 22 februari 2010

Är söndagsskolan på väg tillbaka?

Det som många människor räknar som församlingens vanliga mötesplats för de yngsta - söndagsskolan - har inte på senare årtionden samlat alls så många barn som när vuxna äldre själva var unga. Den riktigt stora, större än vad de flesta har en aning om, är veckans samlingar för barn. Och för deras föräldrar.

Kyrkis, Barntimmar, Öppna förskolan, Faniljecentral, Öppet Hus och Babysång. Livet i Svenska Kyrkan för de yngsta har flera olika inriktningar och olika namn.

Sedan ett par år är Söndagsskolan tillbaka i Västra Vingåkers kyrka.

– Från början höll vi till i sakristian på söndagarna. Men det blev lite trångt, barnen måste ju få röra på sig och höras, berättar Anita König för Katrineholms-Kuriren.

Så nu samlas Söndagsskolan i församlingshemmet nära kyrkan. Under hösten har det varit upp till 17 barn här.

En av församlingens diakoner arbetar mycket med de asylsökande som bor i Vingåker. Och många asylsökande familjer går i kyrkan. De är vana vid att gå i kyrkan när söndagen kommer.Så i söndagsskolan möts barn med olika ursprung och olika språk.

I Annedals församling i Göteborgs stift bjuds barn mellan tre och sex år in till söndagsskola varannan söndag hela våren 2010.

Barnföräldrars egna funderingar och delade erfarenheter om söndagsskola visar sig i ett diskussionsforum på webbplatsen Allt för föräldrar. Vana ledare delar generöst med sig och berättar om hur de ordnar söndagsskola i sina församlingar.


Använd gärna kommentarfältet under bloggposten för att berätta om söndagsskolan i din församling. Och dela gärna med dig av en åsikt om söndagskolan. Vad är bra pedagogik? Hur söndagsskolan kombineras med  barnens delaktighet i mässan? Var det bättre för? Hur vill du att det ska se ut i framtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar