Dagens tema är Man trivs när man behövs. Det ska vara lätt att finna sin uppgift för den som vill göra en ideell insats i Svenska Kyrkan, skriver de som förberett dagen i en inbjudan. Målsättningen för projektet Volontärbyrån i Svenska Kyrkan var att underlätta för de medlemmar som vill göra en insats.. När projekttiden är slut växlar den fortsatta processen över till en mer långsiktig lösning inom ramen för Ideellt forum i Svensk Kyrkan. I samband med detta uppmärksammas idealitetens betydelser för Svenska Kyrkan idag.
Heldagen i Uppsala sänds direkt över internet med Bambuser. Och videoinspelningarna kan ses i repris eftersom de ligger kvar på internet.
Jag väljer att twittra från eftermiddagen på konferensen. Förmiddagen följde jag själv (delvis) med hjälp av nätet. Jag använder taggen #ideelltforum. Sök med den och du kan läsa mina korta inlägg i efterhand på http://twitter.com/#search?q=%23ideelltforum
Carina Etander Rimborg bloggar om konferensen.
Enskede Ånsta församling i Svenska Kyrkan Stockholm stift har många volontärer. Församlingen har en policy för volontärer. Det finns glädje och organisation. Församlingen gör en skrien överenskommelse med varje volontär.
Piteå församling har 400 volontärer. Kyrkoherden Maria Berg har gett sina medarbetare att involvera ideella krafter i alla församlingens 74 verksamheter. Igår 21 juni skrev församlingen under en avsiktsförklaring med det lokala föreningslivet, näringslivet och kommun om att göra Piteå till en mer attraktiv och uthållig kommun. Församlingen har många uppgifter att erbjuda sina medlemmar.
Volontärbyrån underlättar för de som vill ha sitt första uppdrag. En webbplats för att erbjuda sig och söka uppdrag. Volontärbyrån i Svenska Kyrkan är samma system. Den är ett urklipp av den större volontärbyrån. Alla församlingar kan infoga en widget på sin egen webbplats.
Skara stift har i flera år valt ideellt medarbetarskap som ett av tre fokusområde. Det har påverkat fortbildningen av anställda medlemmar. - Vi upptäckte att vi behövde ett gemensamt språk. Vi valde att kalla frivilliga för ideella medarbetare. Så vi skriver "ideella medarbetare" i alla texter som vi som arbetar för stiftets kansli skriver och delar med oss av, säger Gunilla Nordin. Det finns tankar på att slå samman stiftets medarbetarmöten för ideella och anställda.
Katarina Glaser var den första anställda medarbetare som jobbade för Ideellt Forum. Hon gläds åt att se hur visionerna förverkligas. - Jättekul att höra berättelserna från er som vågat prova det nya. Katarina är nu regionchef inom studieförbundet Bilda. Hon betonar vikten av att erbjuda medlemmar som varken är anställda eller förtroendevalda en tillhörighet, rätten att räkna sig till ett "vi". Vem är så mycket "vi" att man får fråga människor om de vill göra en insats. Det finns mycket "vi och dom" i andra kyrkor i Sverige. Det är så viktigt att våga dela på makten, säger Katarina.
Göran Pettersson är generalsekreterare för Forum för socialt arbete. Ett nätverk för många frivilligorganisationer, bildat 1993 och jobbar med politisk påverkan och opinionsbildning. Forum ha ett bra nyhetsbrev som det är gratis att prenumerera på. Ett nytt åtagande är att förmedla licenser för datorprogram.
Diakonala verksamheter kan få gratis datorprogram.
Ryds församling i Linköping presenterar den "resa" de gjort. Ellionor Kindstrand är församlingspedagog. Hon berättar om hur de anställda medarbetarna för tre år sedan började inventera vilka medlemmar som gjorde ideella insatser. Man sökte sig fram till en form, en struktur för att bedriva församlingsverksamhet med frivilliga som vill ha ett uppdrag. Frivillighet är en stående punkt på veckomötet för de anställda medarbetarna. En skriven överenskommelse med varje ideell medarbetare, som får en basutbildning och får veta vilka möjligheter till utbildning och fördjupning som kommer att ges. Varje frivillig medarbetare får en handledare.
Ryds församling skrev en utförlig pastoral om frivillighet. För församlingen är frivillighet ett huvudspår.
Tillsammans är vi kyrka. Du, jag, vi tillsammans.
Från Ryds församling kommer Daniel, en av de frivilliga medarbetarna. Han kom med för ett år sedan och blev konfirmandledare. Han kom och knackade på, sa att han ville hjälpa till och fick en uppgift. Han kände sig välkommen och trygg med att det fanns en struktur och att de anställda medarbetarna verkade veta vad de gjorde.
Vart är vi på väg. Och vill vi dit?
- Är det så att Svenska Kyrkan producerar så mycket att det inte finns tid för att prata om det viktiga och för att provtänka, undrar Bertil Johansson, som nu avslutar ett treårsprojekt om ideellt arbete i Luleå stift.
Volontärbyrån i Svenska Kyrkan startade med Luleå stift som huvudman. Från och med nu kommer sju eller åtta stift att tillsammans svara för huvudmannaskapet.
Se videor från dagen i Uppsala http://bambuser.com/channel/svenskakyrkan/broadcast/844299
Överenskommelsen mellan regeringen och den ideella sektorn finns på egen webbplats.
2011 blir Europeiska Frivilligåret.
Tillägg 19:49 Svenska Kyrkans Tidning rapporterar från Ideellt Forums heldag i Uppsala.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar