söndag 31 januari 2010

Måndagssamtal för unga utan bokning

Svenska Kyrkans församlingar i Örebro har ett gemensam Diakonicentrum. Varje måndag från kl 14 och fram till kl. 20 finns det vuxna här som tar emot ungdomar för samtal.

Och Måndagssamtal är det verkligen varje måndag, även om det skulle vara en röd dag i almanackan. Den som vill komma och snacka behöver inte boka tid i förväg, men vill man bestämma innan så går det också. De vuxna som ställer upp som samtalspartners presenterar sig på webben. Måndagssamtal har en grupp på Facebook.

För ett par år sedan genomfördes en undersökning i Örebro om av vad som finns för den som är ung i staden. Den visade att det fanns behov hos unga människor av att gå någonstans för att få samtala. Och det på ett sätt som inte skulle känns svårt och man skulle slippa behöva beställa tid och vänta länge på tid på samtalet. Det var för att möta behovet som Svenska Kyrkan i Örebro startade Måndagssamtal.

Alla döpta under året och faddrarna välkomnas till Dopets Söndag

Under ett år döps 80 barn i Barkåkra församling. På Kyndelsmässodagen bjuds de tillsammans med familj och faddrar till kyrkan, berättar Helsingborgs Dagblad
.

De som döpts under året får komma fram i kyrkan får en liten gåva av församlingen. Efter gudstjänsten blir det en fika i vapenhuset. Församlingens bokbord har fyllts på med böcker som kan ge stöd och inspiration för undervisning om dopet. På sin webbplats skriver församlingen om dop av barn:

Dop sker vanligtvis i Barkåkra kyrka. Dop kan även ske på annan plats t.ex. Luntertuns kyrkoruin. Dop i kyrkan sker i regel vid någon av våra gudstjänster på söndagarna. Det finns också möjlighet till dop vid särskilda dopgudstjänster på vissa lördagar.



Flest gudstjänstdeltagare i domkyrkan i Lund?

Lunds Domkyrkoförsamling har sammanställt räkningen av gudstjänstleltagare i sin katedral 2009. Glädjande siffror. Nästa 85.000 deltagare i gudstjänster och musikevenemang blev det, berättar församlingen på sin webbplats.En vanlig vecka firas ungefär tjugofem gudstjänster i Lunds domkyrka. Församlingens informatör Rickard Bonnevier säger:
Gudstjänsten på söndag förmiddag är fortfarande den enskilda gudstjänst som samlar flest deltagare, närmare 14.500.
Ja, det finns nog bara en annan kyrka i Svenska Kyrkan som kan ha fler deltagare i sina gudstjänster och musikevenemang under ett år, och det är Uppsala Domkyrka


Dagen och Svenska Kyrkans Tidning skriver om de många gudstjänstdeltagarna i Lund.

fredag 29 januari 2010

Uppåt i Kiviks församling

Kyrkoherden i Kiviks församling på Österlen i Lunds stift tror på upprepning. För Ystads Allehanda förklarar han och jämför högmässan med ett Friskis&Svettis-pass.

Jag tror mycket på återupprepning. På ett träningspass utför du samma rörelser gång på gång vilket gör att du blir mer bekväm. Kommer det in en ny deltagare har den personen lättare att dras med när han eller hon ser att de andra redan kan. Samma sak gäller för en gudstjänst.

Kiviks församling hade fler gudstjänstdeltagare 2009 än något annat år sedan Svenska Kyrkan blev fri från staten.  Kyrkoherden Per Frostensson leder en församling med högmässan i fokus. Och det engagerar. Han beskriver mässan som en rituel lek, som inte är prästens soloföreställning. 

På församlingens webbplats står det: Livet i Kiviks församling blir aldrig omodernt. Nu gör vi vårt 850 år.

Kiviks församling bildades vid årsskiftet2002 genom en sammanläggning av de tre medeltida församlingarna Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby. I församlingen finns tre kyrkor, Ravlunda och Vitaby anrika medeltidskyrkor och Södra Mellby ljusa och rymliga 1800-talskyrka. På sommaren öppnar man också Kiviks kapell, ett stenkast från Östersjön.

onsdag 27 januari 2010

Att se alla som kommer

I förhållande till medlemstal är det försvinnande få - men relativt sett är det storslaget. De flesta kommer eftersom vår gudstjänst är liturgiskt rik. Med rik liturgi följer att det blir visuellt, fler sinnen tas i bruk. Den rika gudstjänsten fungerar som goda skäl för att vara där- samma motivering som andra använder för att slippa komma dit.
Citatet är hämtat från bloggen Stillsam, som skrivs av prästen Lars B Stenström i Örebro. Han är kyrkoherde i en församling som samlar fler till gudstjänst än av som är vanligt i Svenska Kyrkan. Söndagens högmässa i Olaus Petri kyrka väcker känslor. Människor dras hit och en del känner sig inte hemma och är kritiska. Läs hela hans inlägg här, där han konstaterar att de som inte deltar i gudstjänsten ofta är de som har mest invändningar.


Olaus Petri församling är en av de 30 församlingar som ingår i det forskningsprojekt som en annan präst, Fredrik Modéus arbetar med. Ett projekt som ska mynna ut i hans doktorsavhandling. Redan har han gett ut boken Längta efter liv. Förra helgen talade Fredrik Modéus på POSK Kyrkodagar i Uppsala. Se och hör honom tala här:


 


Ett bra ställe att handla böcker till bra priser är Kulturbutiken. Längta efter liv kostar här i skrivande stund endast 177 kr + 19 kr porto.

Ett nytt nätverk för Livet i Svenska Kyrkan

För ett par dagar förgrenade sig bloggen Livet i Svenska Kyrkan i ett försök med ett nätverk på internet. Och det med hjälp av ett gratisverktyg som heter Ning.

Det är den här bloggens redaktör Martin Garlöv som tar sig för att testa intresset och viljan bland aktiva i Svenska Kyrkan att bidra med eget material och finna nya kontakter med andra som vill kyrkan väl och har tagit på sig uppgiften att bygga nytt och bygga vidare.

På nätverksplatsen Livet i Svenska Kyrkan registrerar man sig utan kostnad som medlem och kan lägga upp aktiviteter i en gemensam kalender, dela med sig av länkar, skriva notiser, publicera bilder och videor. Och ta kontakt med varandra för att ställa frågor och bjuda på kunskaper och erfarenheter.

- En förebild för mig är det katolska medienätverket SQPN och en av deras mest drivande krafter prästen
Roderick Vonhogen, säger Martin Garlöv. Jag kommer att behöva en hel del hjälp från medlemmar i vårt nya svenskkyrkliga nätverk innan jag närmar mig vad SQPN och fader Roderick åstadkommit.

Det återstår att se om Livet i Svenska Kyrkans test av Ning kommer att dra till sig medlemmar, eller om samma verktyg kommer att användas av andra grupper inom Svenska Kyrkan som vill få fart på sitt nätverkande.

-Jag tänker på diakonerna med sin webbplats diakoni.nu eller församlingspedagoger som använder Facebook. Och det finns webbplatser för musiker, ekonomer, administratörer och många fler kategorier av medarbetare inom Svenska Kyrkan. Men det är inte så många som på ett enkelt sätt gör att medlemmarna själva kan bidra med innehållet. Och det är ju vad Web 2.0 och sociala medier handlar om.

Några av de webbplatser som Martin talar om finns listade till höger på den här bloggen. Vad borde läggas till? Kontakta martin.garlov@svenskakyrkan.se och berätta vad du saknar.

Biskop Hans-Erik vill ha livsnära gudstjänster

I slutet av förra året talade biskop Hans-Erik Nordin i Strängnäs stift allvarsord med stiftsfullmäktiges ledamöter, då de hade sitt första möte efter kyrkovalet. Han talade om en kris för gudstjänstlivet i stiftets församlingar. Det han sa har gett många reaktioner.

På nätet och i några av lokaltidningarna i stiftet har gudstjänstlivet och biskopens ord debatterats. Nu går han själv in och kommenterar i Södermanlands Nyheter. Han skriver:

Jag välkomnar ett samtal med stiftets församlingar hur vi skall finna lämpliga gestaltningar av gudstjänstlivet, så att vi får än mer levande gudstjänster. Mycket trohet och uppriktigt engagemang finns redan och erfarenheter behöver delas. Därför kommer jag att inom kort påbörja ett samtal kring gudstjänstlivet i stiftets församlingar, där också möjligheter öppnas för försök av olika slag, inom ramen för den grundläggande ordning som alltid bör finnas i en gudstjänst: Samling, Ordet, Måltiden och Sändningen, en grundordning som återfinns genom århundraden i alla de stora historiska kyrkorna.

Biskopen berättar om att det pågår en översyn och omarbetning av de samlade ordningarna för Svenska

Kyrkans gudstjänster i kyrkohandboken. Ett arbete som ska leda fram till nya ordningar 2014.

På POSK Kyrkodagar 23-24 januari talade en av de som nu arbetar med kyrkohandboken, prästen och prästutbildaren Lena Petersson. Se och hör hennes föredrag här på nätet. Gå till Bambuser och POSKs egen avdelning här. Det krävs inget annat än en vanlig och valfri webbläsare för att se och höra.

En bra sammanställning av information om Kyrkohandboksgruppens uppdrag och arbete finns hos POSK. Från den artikeln flera länkar vidare till mer information. En del att läsa direkt på webben, annat att ladda hem som pdf:er.

1000-tals kyrkomedlemmar utbildas för styrelseuppdrag

Den här våren sätter sig många medlemmar i Svenska Kyrkan på skolbänken. De är nyvalda till uppdrag i församlingarnas beslutande organ och behöver skolas in. Eller så har de varit med ett tag och önskar påfyllning.

På olika sätt stöder stiften församlingarna med utbildning. I Lunds stift kommer upp emot 400 att delta i stiftets satsning. Biskopen Antje Jackelén är själv engagerad och säger:

Svenska Kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation. Dess utveckling har stor betydelse för vårt samhälle. Kyrkan förvaltar landets mest omfattande kulturarv och den är en självklar plats för glädjens och sorgens högtider lika mycket som för vardagsmöten och samtal.

I Lunds stift är utbildningen uppdelad i en seminariedel och en studiecirkeldel,och tar upp kyrkoordningen, begravningsverksamheten, arbetsrätt, arbetsmiljö, ekonomi, internationella frågor och  kommunikation.

Kyrkorådet är arbetsgivare och med uppdraget som förtroendevald följer ett stort ansvar. Dessutom handlar det om att möta förväntningar och krav från anställda och medlemmar. Därför är denna utbildning viktig för både nya och gamla förtroendevalda,
Så säger en av de kursansvariga, Lena Simonsson-Torstensson, kanslichef på stiftskansliet i Lund. Den första seminarierdagen hålls redan imorgon 28 januari i Malmöö. I februari samlas förtroendevalda i  Hässleholm och Helsingborg. Mer om Lunds stifts utbildningar i en pdf här.

I Karlstads stift har man räknat ut att de 88 församlingarna tillsammans har  106 beslutande organ med 1.568 ledamöter, plus ersättare. Och man vet att en stor andel är  är nyvalda för mandatperioden 2010-2013. På sex olika ställen i stiftet samlas de nyvalda till upptaktsfest för att dela tankar om det gemensamma uppdraget som kyrka i Karlstads stift, fira gudstjänst och lyssna till föredrag av biskop Esbjörn Hagberg på temat ”Vår gemensamma framtid”. Redan i lördags 23 januari hölls den första upptakten i Mellerud.

I februari blir det  utbildningsdagar och i mars seminarier på temat Styrning och ledning – Att vara förtroendevald i en föränderlig tid. Sen återkommer man till hösten med fördjupningsdagar om Svenska Kyrkans tro och tradition, om att vara ledamot, att vara arbetsgivare, att arbeta fram vision, mål och församlingsinstruktioner, om ekonomi i församlingen, om begravningsfrågor och ansvaret för gudstjänstlivet.

Stockholms stift samarbetar med Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation i sitt utbud av kvällskurser, med start i mitten på februari. Fyra föreläsningar fram till i april kommer man att hinna med.

Uppsala stift kallar sin utbildning för förtroendevalda för DAGS och ger grunderna för nyvalda: kunskap om Svenska Kyrkans organisation och insikter och verktyg för uppdraget i kyrkan. DAGS står för demokrati, ansvar, gemenskap och strategi. I sin inbjudan skriver man:
Som förtroendevald har du del i ansvaret att utveckla verksamheten i din församling. Det förutsätter kunskaper på flera olika områden. Vi kommer att arbeta med församlingens uppdrag ur olika perspektiv samt att fira gudstjänster där vi fördjupar oss lite mera i några av gudstjänstens delar.

På den rikskyrkliga webbplatsen har man samlat mer information om stiftens olika utbildningar för de valda medlemmarna. Stiften samarbetar nästan alltid med Svenska Kyrkans studiefurbund Sensus, som själva berättar om sitt bidrag till utbildningen av de valda på sin webbplats. De böcker som används i kurser och studiecirklar kommer oftast från Svenska Kyrkans förlag Verbum.




fredag 22 januari 2010

Kyrkodagar i Uppsala sänds på nätet

23-24 januari 2010 samlar föreningen POSK till Kyrkodagar i Uppsala. Prästen och chefen för Stadsmissionen i Stockholm, Marika Markovits kommer och talar. Det gör också prästen och läraren för Svenska Kyrkans prästutbildning i Lund, Lena Petersson och prästen och forskaren Fredrik Modéus. Deras föredrag filmas och sänds på nätet med hjälp av Bambuser.

Hela programmet för de Kyrkodagar som Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan hittar du här. Temat för dagarna är Nyvald - Omvald. Det handlar om att nätverka med andra förteroendevalda i Svenska Kyrkan, att få inspiration och kunskap om vad som händer och är på gång, i Svenska Kyrkan och i POSK. Men framför allt att komma tillsammans och få fira gudstjänst tillsammans - i tjänst som förtroendevald och i gudstjänsten.

Fler inspirerande möten i Svenska Kyrkan under 2010 hittar du här

torsdag 21 januari 2010

Många mötesplatser

Viktigast är mötesplatserna i hemförsamling. Söndagsmöten och vardagsmöten. För som biskop Martin Lönnebo sagt: Man måste ha ett hem för att kunna resa bort.

Att resa bort kan ge inspiration, kan ge nya perspektiv, ny kunskap och nya kontakter. I Svenska Kyrkan erbjuds över hela året många mötesplatser. Stiftsvisa möten och olika slags riksmöten. När dessa rader skrivs in i bloggen är det mindre än två dagar innan POSK inleder sina årliga Kyrkodagar. Denna gång i Uppsala.

Kyrkodagar skulle man också kunna kalla det veckolånga möte som för andra året i rad hålls i Visby: Gotlands Kyrkvecka 30 juni till 4 juli 2010. Visby domkyrkoförsamling och Visby stift står som värdar för veckan. Uppslutningen från flera kyrkliga riksorganisationer och organ är god: Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation, Ideellt Forum, Sigtuna folkhögskola och Svenska Kyrkans eget bokförlag Verbum. Veckan har också stöd av rikskyrkan (Svenska Kyrkan på nationell nivå, som kansliet i Uppsala också kallas).

Ledningen för Visby Kyrkvecka beskriver själva syftet med mötet så här:

• vi vill skapa en mötesplats för dig som:
• känner ett engagemang för kyrkans framtid
• vill utmana och utveckla verksamheten
• känner ett ansvar för kyrkans roll i samhället

Det blir tid för diskussion, inspiration och reflektion. Du är välkommen själv, med församlingens ledningsgrupp, kyrkorådet eller hela arbetslaget. Ta chansen att vara med i ett forum där centrala ämnen för kyrkan diskuteras, analyseras och ställs på sin spets!






Hitta fler möten i den här sammanställningen. Skicka gärna information om fler öppna mötesplatser i Svenska Kyrkan under 2010 till Livet i Svenska Kyrkans redaktör martin.garlov@svenskakyrkan.se

onsdag 20 januari 2010

Fiska medlemmar är en bra sak. Det finns många sätt.

Att låta sig inspireras av andras goda exempel, kan man gott göra. Inte så sällan är det lika bra att sno rakt av. Svenska Kyrkan borde rakt av sno det offensiva och tillgängliga sätt som vår finska systerkyrka erbjuder medlemskap.

Svenska Kyrkans Tidnings avgående chefredaktör Dag Tuvelius bloggar om den nya kyrkliga webbsajten blimedlemikyrkan.fi

Så bra. Tack påminnelsen. Båda läser vi svenskspråkiga Kyrkpressen som skrev om det nya finska sättet att erbjuda medlemsskap för en tid sedan. Sajten har varit i drift sedan förra sommaren och blivit en ren succé.

Uppenbarligen spelar lättillgängligheten roll. Både för de senaste årens våg av utträden och nu också för inträdena. Erfarenheter av inträdesblanketter i magasinet Amos talar samma språk.
Magasinet Amos är förstås Svenska Kyrkans eget, som ges ut av samma Berling Press som också ger ut Kyrkans Tidning och Sändaren. Det är församlingar runt om i landet som köper Amos för att dela ut magasinet till hushållen i församlingen. En missionsinsats i storformat, sex gånger varje år i en miljonupplaga.

Det slår mig att Dag Tuvelius, som började blogga under Politikerveckan på Gotland förra året, gott kunde fortsätta skriva för oss andra i bloggform även när han i vår lämnar Svenska Kyrkans Tidning. Han skriver personligt och kan säkert bli en friare röst när han lättar från tidningens chefsstol.

måndag 18 januari 2010

Uppsalaförsamling sänder på YouTube

- Vi inom kyrkan måste se var människor finns i dag när de söker svar på frågor av olika slag, säger prästen Patrik Magnusson till Uppsala Nya Tidning, i en artikel som uppmärksammar att församlingen lägger ut predikningar på YouTube.

Patrik vet förstås att många ungdomar men även äldre människor redan har hittat de inspelade predikningarna och tittat och lyssnat. Är man sjuk eller lite morgontrött en söndag så kan man höra predikan på den tid som passar henne eller honom bäst.



Sändningarna började hösten 2009 och Livet i Svenska Kyrkan skrev om detta den 29 oktober förra året.

Källa: Uppsala Nya Tidning

Församlingen delar webbplats med Uppsala domkyrkoförsamling.

Tillägg 18:54 TV4 Uppsala har gjort ett inslag om Patrik och Helga Trefaldighets församling.
Tillägg 19 januari tidningen Världen Idag liksom tidningen Dagen berättar också om församlingens sändningar på YouTube.
Tillägg 21 januari. Se där, nu har även Svenska Kyrkans Tidning gjort en grej på predikningar på nätet i Uppsala.

söndag 17 januari 2010

Boknytt: Tänk frivilligt

Björkeskärrs församling i Göteborgs stift har gjort en bok. Den handlar om det som är viktigare än pengar för församlingens liv: församlingsyn och delaktighet.


Boken har fått titeln Tänk frivilligt och är avslutningen på ett större projekt som församlingen drivit under ett år. På Ideellt Forums blogg skriver Fredrik Hedlund:
Boken liknar en handbok i att utveckla frivillighet och delaktighet än en traditionell projektrapport. Den rekommenderas varmt och ett av målen när projektet startade var att dela med sig av erfarenheter och slutsatser till andra uppfylls på ett mycket bra sätt. Läs och inspireras.
Carina Etander Rimborg är sedan många år väl förtrogen med församlingen sedan flera år. Hon presenterar boken och projektet på bloggen Valblogg för POSK. Carina var fram till ordförande kyrkorådets ordförande. Eftersom hon under senaste mandatperioden flyttade till grannförsamlingen kunder hon inte behålla sitt uppdrag. Hon har varit konfirmandledare, sjungit i kör, varit barnsångsledare och kyrkvärd.


Boken kostar bara 100 kr + frakt och kan beställas direkt från Björkekärrs församling. Mejla bjorkekarr.forsamling@svenskakyrkan.se


fredag 15 januari 2010

2010 är Bibelns och Bönens år

Det är tio år sedan hela den senaste översättningen till svenska av Bibeln böcker var klar och den nya Bibel 2000 togs i bruk. Det ekumeniska Bibelsällskapet engagerar kyrkor och församlingar i olika aktiviteter under jubileumsåret. 2010 är också ett Bönens år i Svenska Kyrkan. Bibel och Bön - en bra kombination. Snart kommer tv-reklam för bibeln på svenska.



När den nya bibeln lanserades öppnade också den svenska bibeln på webben. Nu har den sajten bibeln.se fått ett nytt utseende och en bättre sökfunktion.



En artikel av Carina Etander Rimborg hos Valblogg Posk om bibel och bön. Fler länkar på den bloggen.

Svenska Kyrkans Tidning skriver om Bibelåret 2010. Det gör även den allkristna dagstidningen Dagen. Att det inte är så lätt att förstå vad som är nytt med den nya webbplatsen - alltså designen och inte innehållet - har inte alla som kommenterat på Dagen.se förstått. Men man får se det positivt: bibeln engagerar och det finns mycket kvar att lära sig.

torsdag 14 januari 2010

De flesta unga som lämnar Svenska Kyrkan kan tänka sig bli medlemmar igen

-För de unga är utträdet en fråga om ärlighet. Så kommenterar prästen Jonas Lindberg resultatet av sin forskning om 18-30-åringarna som lämnar Svenska Kyrkan.

Han är själv präst i stora Uppsala Domkyrkoförsamling. Sedan fyra år tillbaka har han sett till att församlingen lämnat en enkät till dem som sagt upp sitt medlemsskap i församlingen. Med inriktning på svaren från de unga har han nu samlat sig till en D-uppsats som kommer få sin fortsättning när han nu blir doktorand. Uppsatsen har fått titeln När det stora blir viktigare än det lilla

Kyrkans Tidning nr 2/2010 (sid 22-23) har en intervju med Jonas. För tidningens Barbro Matzols berättar han att det är dubbelt så vanligt med utträden bland unga vuxna 18-30 år som bland äldre.

Uppsala Domkyrkoförsamling är med många studenter en ung församling. Var tredje vuxen medlem är - trots utträden - under 30 år. Om det går att få tillbaka dem som medlemmar är osäkert, menar Jonas Lindberg. Men han vet att bara en av tre säger direkt nej till att återvända till kyrkan.

- Grundproblemet är människors svaga relation till kyrkan, säger Jonas Lindberg till Kyrkans Tidning. 

Hämta Jonas Lindbergs uppsats När det stora blir viktigare än det lilla på hans egen webbplats.

Så här skrev Jonas i en artikel på församlingens webbplats våren 2009:
Ofta ges en bild av att den vanligaste utträdaren ur Svenska kyrkan är en man i övre medelåldern med hög inkomst. Den bilden stämmer dock inte alls – åtminstone inte i Uppsala. I denna unga stad är det istället vanligare med utträden ju yngre människor är, med undantag av barn och tonåringar. 
I den utträdarenkät, som domkyrkoförsamlingen har genomfört för fjärde året i rad, framgår det, inte oväntat, att den kyrkliga förankringen genom bland annat dop och konfirmation bland utträdarna sakta blir allt svagare. En stor skillnad i året enkät gentemot de föregående är också att cirka 60 procent av deltagarna anger att deras tro skiljer sig (för mycket) från kyrkans för att de ska vilja fortsätta vara medlemmar, mot omkring 50 procent under de tre tidigare åren. 

tisdag 12 januari 2010

Ny webbplats för kyrkoval i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Till hösten är det dags för kyrkoval i Svenska Kyrkans systerkyrka i Finland. Inför valet med särskild satsning på unga medlemmar och för att rektytera har en ny webbplats lanserats.

Sajten innehåller fakta som församlingarna behöver för sina förberedelser av kyrkovalet. Under våren ska kandidater rekryteras med hjälp av den nya webbpaltsen och efter sommaren kommer ett kandidattest där väljarna kan bekanta sig med kandidaterna.

Kyrkan i Finland har efter svensk modell sänkt rösträttsåldern till 16 år och nu 2010 är det premiär för val med de yngsta. Det finska församlingsvalet gäller ungefär 10 000 förtroendevalda för 2011-2014. Valet hålls den 14-15 november. 

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ett mycket enklare och billigare valsystem än i Svenska Kyrkan. Ändå är det inte mindre demokratiskt och valdeltagandet är högre.



Ett 1%-mål gör församlingen mer glokal

En församling i Svenska Kyrkan är en del av den världsvida Kristna Kyrkan. Med ett internationellt engagemang blir det mer tydligt. Med ett 1%-mål blir det konkret. Då bestämmer församlingens styrelse att minst 1% av tillgångarna ska delas med de som saknar vad vi har i överflöd.

Flera församlingar, många i Uppsala stift, har bestämt sig för ett 1%-mål. Nu senast är det Brunflo församling i Härnösands stift som tagit steget. Om det berättar Länstidningen och Östersunds-Posten.

En församling i Svenska Kyrkan har större frihet att använda tillgångarna än vad många politiker som låter sig röstas in i kyrkoråd och kyrkonämnder vet. Vad som kan och bör göras är lätt att ta reda på. Det är ingen svårighet att bli den mest påläste i församlingens styrelse, om man bara har viljan. I Brunnflo församling finns uppenbarligen viljan. På Härnösands stifts webbplats står det så här:



Idén att skänka bort en del av sina intäkter fick Börje Viklander efter ett besök i Uppsala stift.
– De har jobbat intensivt med detta. Jag hade nog inte gjort kopplingen att skänka en del av kyrkoavgiften bara för att jag jobbat internationellt, utan arbetet i Uppsala bidrog till att vi nu gör det.



Börje Viklander uppmanar andra församlingar att haka på dem och skänka en del av kyrkoavgiften till den internationella verksamheten.
Läs mer

måndag 11 januari 2010

En dansk kyrka för barn och ungdom

Det var i ett tv-program på Kunskapskanalen jag fick syn på Brorsons kyrka i Köpenhamn. Programmet heter Kärlekens bud, och är sevärt. Brorsons kyrkan är ligger i stadsdelen Norrebro och har sin inriktning på barn och ungdom.

Förra sommaren uppmärksammade några svenska medier att kyrkan tömdes av 100-tals poliser på de irakiska flyktingar som tagit skydd här. I danska medier var händelsen en riktigt stor nyhet. Författaren och läkaren Lars H Gustafsson bloggade om händelsen.

Just här i bloggposten är den ändå församlingens barn- och ungdomsarbete jag vill uppmärksamma. 1998 bestämdes att den 100 år gamla församlingskyrkan skulle bli en kyrka särskilt för barn och ungdomar. Prästen Per Ramdal fick uppdraget att leda den nya församlingen. I tv-programmet berättar han om Brorsonskyrkans Hiphop-gudstjänster. Istället en vanlig organist har den här församlingen en grupp musiker med keyboard, bas, trummor och en solist. Gruppen kompar psalmer och sånger i gudstjänsterna. Sista fredagen i månaden är det rockgudstjänst och då brukar man samla ett par hundra ungdomar. Per Ramdal talar själv om sin tjänst som ett drömjobb.

Vad tänker du som läser den här korta beskrivningen av en kyrka för barn och ungdom? Är det en god idé? Eller har du invändningar? Om du vet mer om Brorsons kyrka och kanske rent av besökt församlingen, berätta gärna om det. Välkommen att kommentera artikeln eller skriva till mig, Martin Garlöv martin.garlov@svenskakyrkan.se 






Nattkyrkan i Malmö



Nattkyrkan i S:t Johannes kyrka vill vara en annorlunda andlig och urban mötesplatsen i Malmö. En mötesplats där man bara kan gå in för att vara för sig själv eller för att umgås, njuta av stillheten och ron och av spännande och färgsprakande program. Så beskriver medarbetarna på webben själva den verksamhet de leder.

Fredagkvällar med udda veckonummer mellan kl 20 och 24 bjuder Nattkyrkan på kulturella upplevelser och möjlighet till samtal med präst. Det bjuds på fika och umgänge. Och i fredagsnatten firas en mässa. S:t Johannes församling kan följas på Twitter.

Våren 2010 inleds 22 januari och då är kvällens tema: Tro. Jenny Berggren, sångerska i Ace of Base, kommer att berätta om hur det var att dras med i framgångens virvelvind och om sin tro.

Finns det en fler nattkyrkor eller något annat spännande sätt att vara leva och verka som kyrka och kristen församling som du kan berätta om och dela med dig av här på bloggen Livet i Svenska Kyrkan? Ta kontakt med bloggens redaktör Martin Garlöv martin.garlov@svenskakyrkan.se sms 0733-578 501.

Barnens altarskåp i Västerås

I samband med att FN:s barnkonvention 20-års jubilerade i slutet av 2009 invigdes barnens altarskåp i Västerås domkyrka. Tanken med altarskåpet är att bjuda in barnen till kyrkans värld på deras egna villkor. Tillsammans med Västerås Möbelhantverk har Västerås stift skapat ett skåp med alla de saker som hör hemma i gudstjänsten. Till exempel finns kollekthåv, kista, mitra, alba och kräkla. Till altarskåpet hör en uppsättning liturgiska kläder, som stålor i kyrkårets färger och mässhakar.

Artikel i VLT och inslag på TV4 (direkt till video).

Tillägg 12 januari. Bloggen Prästflickan visar vägen till  artikeln om Slottsstadens församlings lekkyrka. Stor som en friggebod är den sedan hösten 2009  Skånes första lekkyrka. Sydsvenskan skriver att det ska finnas ett 10-tal lekkyrkor på olika platser i Sverige och att den på Kastlösa stiftsgård på Öland är den första. Hinneryds församling har också en kyrka att leka i.

torsdag 7 januari 2010

Mötesplatser våren 2010

Många möten erbjuds aktiva medlemmar i Svenska Kyrkan under våren. Hjälp gärna den här bloggens redaktör med påfyllning. Mest intressant är de möten där medlemmar inte behöver vara anställda eller politiker för att få delta och bidra.

Diakoni i praktiken 14-15 januari i Falköping
POSK Kyrkodagar 23-24 januari i Uppsala. Tema: Omvald - Nyvald
Pilgrimseminariet i 23-26 januari i Vadstena
24 timmar om Mening och Engagemang i Luleå. Medv. Ann Heberlein, biskop KG och flera.
Kyrkomusikforum 11-12 februari i Uppsala. Debatter, seminarier och notutställning.
Teologifestivalen 5-7 februari i Uppsala. Tema: Och ljuset lyser i mörkret
Gudstjänstfestival 11-12 mars i Göteborg
Vadstenamöte i Taizeanda 18-21 mars
Konst i kyrkorum 19-20 april i Lund
Sveriges Kyrkosångförbunds 6:e ungdomskörfestival 30 april – 2 maj i Linköping
Världens Fest 4-6 juni i Växjö
Ung på Världens Fest - Svenska Kyrkans Ungas riksmöte 4-6 juni i Växjö
Pilgrimsmöte 18-19 juni i Loka brunn
Gotlands Kyrkvecka 30 juni - 4 juli i Visby
SSB:s generalkonvent 19-24 juli i Vadstena
OAS sommarmöte 20-24 juli i Borås
Ideellt Forums Idédagar 1-3 oktober i Söderledskyrkan, Farsta församling

Bidra med fler mötesplatser i vår. SMS:a 0733578501 eller mejla Martin Garlöv

Det är något heligt med dopet


Artikeln är uppdaterad med fler länkar torsdag 14:15 

Idag kom första numret av Svenska Kyrkans Tidning för detta nya decennium, 2010-talet. Mycket i tidningen handlar om dopet. (När detta först skrivs har tidningen inte lagt ut något färskt material på webben. Jag hoppas få komplettera med direktlänkar) Svenska Kyrkans Tidning har talat med Erika Brundin och Jonas Bromander på kyrkokansliet i Uppsala. De redovisar en framtidsprognos med sikte på hur det är med medlemskapet i Svenska Kyrkan 2020. Båda pratar om dopet. Om hur viktigt det är att vända trenden, så att dopen blir fler. Jonas Bromander säger till Kyrkans Tidning:
Döpta barn konfirmeras i större utsträckning än odöpta. Den större andel av de konfirmerade döper sina barn, än bland icke konfirmerade föräldrar.
Han tror inte att man kan påverka medlemsminskning och att det blir färre döpta och konfirmerade i framtiden.

I samma tidning finns idag också en artikel om en annorlunda dopordning som används i Alingsås församling i Skara stift. När den nu nått Luleå stift har den blivit ett ärende för domkapitlet. Den kända författaren Margareta Melin har skrivit texterna som används för en alternativ dopgudstjänst. Hon säger.
Jag vill hitta ord som stämmer för kyrkan och som också är meningsfulla för föräldrarna.
Dag Tuvelius ledare tar sin utgångspunkt i artikeln om kyrkokansliets dystra medlemsprognoser. Han konstaterar att antalet medlemmar säger ytterst lite om hur Svenska Kyrkan kan komma att förändras. Han ser risken att Svenska Kyrkan kommer att agera mindre efter egen övertygelse och mer utifrån tidens tecken:
Svenska Kyrkan har alltid gjort bäst ifrån sig när hon inte sneglat på opinionssiffror utan agerat utifrån människors behov.
På kultursidorna intervjuas prästen Anna Karin Hammar. Hon har nyligen blivit teologie doktor på en avhandling om dopet. Alla teologer tänker inte som Augustinus och Luther, de båda som mest präglat Svenska Kyrkans dopteologi och därmed dopgudstjänstens ordning, säger Anna Karin Hammar.  Hon skriver i sin bok om kyrkofäderna Irenaeus och Chrystosomos, som inte alls på samma sätt talade om en människa född i synd som skulle befrias genom dopet. Mer betonade de mänsklighetens sårbarhet. Anna Karin Hammar vill hellre tala om arvsansvar istället för arvssynd. Människor ärver ett ansvar för hur det ser ut i världen och skulden är att låta orättvisor och förtryck av människor och natur få fortsätta.

Hela doktorsavhandlingen Skapelsens mysterium, Skapelsens sakrament kan fritt laddas hem som pdf här


I avhandlingen ingår en analys av dopordningar i Svenska Kyrkan. Hammar har också granskat den alternativa ordningen som används i Alingås församling. Margareta Melin skriver själv om sitt arbete tillsammans med Alingsås församling på sin webbplats. Den ordning för dopgudstjänst som används i Alingsås församling ser ut så här.

Uppsala stift har genomfört ett projekt om dopet som flera församlingar har deltagit i. Projektledare har varit stiftspedagogen Nina Carlsson Garlöv. Här berättar hon om projektet. Anna Karin Hammar är stiftsadjunkt och har varit med i projektgruppen.  Uppsalaprojektet har rest ut i Europa för att möta andra kyrkors arbete med dopet. Projektet har gett ut boken Dopet i vår tid.

Bloggande kyrkomedlemmen Carina Etander Rimborg skriver om dopet. Carina är som informatör för POSK ansvarig för de Kyrkodagar som hålls i Uppsala den 23-24 januari. En av programpunkterna handlar då om den nya handboken med ny ordning för dop som håller på att skrivas. Prästen Lena Petersson som är med i handboksgruppen kommer att tala på Kyrklodagarna.


Mer om dopet

Oratorium för dopet - skrivet av poeten och författaren Christine Falkenland och med musik av tonsättaren Stefan Klaverdal. Beställt av Svenska Kyrkan Lunds stift.



Tillägg måndag 11 januari 2010


Kyrkans Tidnings artiklar om ordningen för dopgudstjänst i Svenska kyrkan och dopteologi fick fart på en och annan bloggare. Storasyster i Vassen diskuterar befrielsebönen och på Kognitiv Dissonans kritiseras den beskrivning av dopet som ges på den rikskyrkliga webbplatsen. Dop och teologi diskuteras också i bloggosfären av prästen Mikael Bedrup.

lördag 2 januari 2010

Bloggen behöver bidrag

Hoppas, hoppas att bloggen Livet i Svenska Kyrkan ska leva och har hälsan 2010. Den föddes i slutet av förra året, av det förra decenniet. Eftersom jag startade bloggen utan att be om lov, utan att rådfråga, så har jag förstås ingen som helst rätt att räkna med att någon annan ska göra jobbet.

Ändå önskar jag att du som som tagit dig hit och läser skulle vilja tipsa mig om saker och ting, händelser och människor att berätta om. Om det som glimmar till och lyser upp. För bloggen Livet i Svenska Kyrkan är platsen för de goda nyheterna, för det som är positiva motbilder till de tråkigheter som andra medier, andra bloggar ägnar så mycket tid och kraft åt. Och låt oss berätta om det som händer i församlingarna, i första hand.

Mejla mig Martin Garlöv martin.garlov(a)svenskakyrkan.se eller SMS:a 0733-578 501

Svenska Kyrkans ideella forum fick ny webbplats i december

Någon vecka före jul presenterades den nya webbplatsen för Ideellt Forum. Ett lyft. Svenska Kyrkan har ett etablerat nätverk för de ideella krafterna i de många församlingarna.

Sitter du och tummar på din nya kalender för 2010, då kan du gott kolla in 1-3 oktober. Den första helgen i oktober samlas ideella krafter i Svenska Kyrkan till idédagar. För andra året i Söderledskyrkan i Farsta församling.